vrijdag 9 oktober 2015

De complete keuken van Spanje


Spanje, waar de mensen een intense passie hebben voor hun voedsel, wijn en aloude culinaire tradities. Vorige week was ik in Spanje, in Valencia. Het was er nog heerlijk zomers en alle tapasbarretjes draaiden op volle toeren. Een heerlijke tapasbar ontdekt: Tinto Fino Ultramarino. Het eten is er super, de wijn perfect en er was live muziek (en prima prijzen).  Natuurlijk aten we daar ook paella. Maar ook supergoed Spaans eten in het luxe restaurant El Celler del Tossal. Bij thuiskomst pakte ik natuurlijk direct het Spaanse kookboek: De complete keuken van Spanje uit de kast en keek wat ik er nog eens uit zou kunnen maken. Eerder maakte ik al meerdere tapasgerechten, die super waren.

Paella

In de Mercado Central kijk je je ogen uit: een overdekte markt in het oude centrum van Valencia met etenswaren. Natuurlijk zie je overal de ham, maar ook een overvloed aan verse vis, groente, fruit, kaas, noten en olijven. En paella. Overal en in allerlei soorten verkrijgbaar. Paella hebben we ook gegeten op een terrasje in Valencia. De paella uit Valencia is met kip en konijn en verschillende soorten bonen. Die paella wou ik thuis ook maken, en ik had een paellapan gekocht op de markt in Valencia. In dit kookboek staat een recept voor de meer bekende paella; met vis. Heerlijk, en al eerder gemaakt, maar deze keer maakte ik de Paella Valenciana. Zonder konijn echter, alleen met kippendijen. Een heerlijk gerecht, en zo gezellig om uit die grote pan te scheppen!

Dit boek geeft af en toe extra informatie over typisch Spaanse ingrediënten of gerechten, zoals rijstgerechten. Ik wist niet dat Spanje zoveel rijst verbouwd, en zeker bij het Albufera natuurpark even ten zuiden van Valencia. Neem voor de paella liefst een rondkorrelige rijst. Ik nam heerlijke nootachtige Bombarijst uit Valencia mee.



Churros met warme chocolademelk
Spanje heeft een aantal traditionele desserts/zoetigheden, zoals creme catalana en flan de naranja. Ik maakte uit dit boek de churros, omdat dat veel werd verkocht in kleine winkeltjes in Valencia. Je kon ze in allerlei soorten en maten en smaken krijgen. In dit boek staat een traditionele versie, met kaneelsuiker. Daarbij een heerlijk pure chocolademelk. Van alle producten die de Spanjaarden meebrachten uit de Nieuwe Wereld werd er niet een zo snel en enthousiast verwelkomd als chocolade. De Spanjaarden dopen hun churros in de chocolademelk die zo dik moet zijn dat de churros er rechtop in kunnen blijven staan. De chocolademelk wordt zo dik door toevoeging van maizena.

Een prachtig boek vol met heel duidelijke recepten, eenvoudig thuis te maken. Mooie sfeerfoto's van het land of de ingrediënten brengen je al bijna in dat heerlijke land. Alle recepten zijn de moeite waard om eens te maken. Ik heb volgens mij inmiddels meer dan de helft al gemaakt. Olé!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten