dinsdag 10 maart 2015

15 minutes!


In 15 minuten een complete maaltijd op tafel? Dat kan natuurlijk best. Maar de recepten in het kookboek '15 minuten', van Jamie Oliver zijn echt lekkere recepten en niet altijd eenvoudig. Maar gaat dat ook echt lukken in 15 minuten? Ik probeerde het!
Voor het complete gevoel waande ik mij een echte Jamie Oliver. Alles stond klaar. Zelfs Neneh Cherry galmde op de achtergrond het nummer Buffalo Stance. Ik was helemaal in de stemming en ik liet mee meeslepen. Drumde zelfs op potten en pannen en even wou ik met rijst gaan gooien. Maar nee, ik hield me in en ging toch maar aan de slag met het recept. Time: set!

Het eerste recept dat ik heb gemaakt was:
Prachtige krabpakketjes, couscoussalade & salsa

Die krabpakketjes ja, die zijn heerlijk. Even een klusje om met het filodeeg te werken zonder dat het scheurt. Maar dat gaat best. De vulling is een mengsel van krab, harissa, koriander, lente-uitjes en ingemaakte citroenen. Heerlijk! De vulling is heerlijk pittig gekruid, met daar omheen het knapperige filodeeg. Makkelijk te maken, heerlijk goudbruin gewoon in de koekenpan gebakken. 
De couscoussalade is redelijk simpel met wat verse kruiden en lekkere granaatappel. Vers, gezond en snel. Daarbij een salsa van geraspte tomaat en gember. 
Vooral de combinatie is weer heerlijk. De pittige krabpakketjes (kinderen riepen: SCHERP!) met die frisse couscoussalade er bij. Eventueel geserveerd met wat yoghurt. 
Time: stop @ 24 minutes.

Het tweede gerecht dat ik heb gemaakt was:
Chorizo carbonara met Catalaanse marktsalade

Een typisch Jamie Oliver gerecht. Pasta met een salade. De pasta is simpel, maar lekker pittig door de chorizo en rode peper en lekker romig door het mengsel van yoghurt (geen room!) en ei.
De salade is heerlijk vers; met spinazie, clementines, rood- en witlof, manchego kaas en lekker verse kruiden zoals munt. 
Bijkomend pluspunt van deze salade: prachtige kleuren!
Ook hier geldt weer dat de combinatie goed is. Romige pasta met pittige chorizo en rode peper, en daarbij die heerlijke salade. Fris, zuur, zoet.
Time: stop @ 21 minutes.


Een eerste conclusie van dit kookboek na het maken van deze twee gerecht is, dat je echt wel meer tijd nodig hebt dan die 15 minuten. Maar laten we zeggen in totaal 10 minuten extra tijd. Omdat je het recept volgt (Jamie Oliver hoeft tussendoor niet in het kookboek te kijken), omdat je tussendoor je handen wast, de boel wat opruimt, de tafel tussendoor dekt etc.
Maar de tweede conclusie van dit kookboek is toch wel dat dit heerlijke recepten zijn. Net even anders, zoals de salade met clementines en lof. Een lekkere dressing. Geen recepten met roomboter of vette ingrediƫnten, maar verse en pure ingrediƫnten. Yoghurt ipv kookroom gebruiken bijvoorbeeld voor je pasta carbonara. Dat siert de recepten van Jamie Oliver. Hij probeert in korte tijd lekkere, verse en gezonde gerechten op tafel te zetten. En dat dat niet altijd lukt in die 15 minuten, ach daar doe ik niet moeilijk over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten