maandag 6 april 2015

Van het huis


Het kookboek Van het huis, ambachtelijk koken, is een kookboek vol recepten die je eigenlijk allemaal een keer gemaakt moet hebben. Dit kookboek gaat over echt koken. Alles vanaf de basis. Bouillons, brood, yoghurt, verse kaas, jam, snoep, smaakmakers etc.  
Eerder maakte ik al eens brioche uit dit kookboek, en mayonaise, kruidenolie, bonbons van rood fruit en lemon curd. Allemaal goede basisrecepten. Dit kookboek is dus een echte aanrader!


Voor deze blog maakte ik de volgende recepten:
Kippenbouillon
Zelf bouillon maken is een van de fijnste dingen. Je stopt fijne ingrediƫnten bij elkaar in de pan. In dit geval een hele kip, ui, prei, wortel, venkel, knoflook en een 'boeketje kruiden'. Oftewel bouquet garni. Het begint heerlijk te ruiken in je keuken en je hoeft er de komende 2 en een half uur niet naar om te kijken. Dan zeef je de bouillon, en klaar is je basis.
Ik heb er vervolgens kippensoep van gemaakt. De kip in kleine stukjes toegevoegd aan de bouillon, nog wat verse kruiden er door en een lekker stukje brood er bij. Een soepje met kracht.

Kruidenboter met citroen, knoflook en tijm
Natuurlijk maak je zelf de lekkerste kruidenboter. Zo simpel om te maken, en de ingrediĆ«nten voor een lekkere kruidenboter heb je eigenlijk altijd wel in huis. Roomboter, mengen met wat kruiden, bijvoorbeeld tijm/peterselie/dragon/bieslook, voeg wat fijngehakte knoflook toe, wat citroenrasp, zout en peper. En klaar is je eigen kruidenboter. Heerlijk op een stokbroodje, maar ook heerlijk over je gebakken vis bijvoorbeeld. 



Ketchup
Eigen gemaakte ketchup. Zo moeilijk is het niet, en er zit echt een kilo minder suiker in dan de ketchup die je in de supermarkt koopt. Een heerlijk sausje, van tomaten en paprika, veel kruiden zoals mosterdzaadjes en korianderzaadjes en kruidnagels, en wat zuren zoals rodewijnazijn en citroensap/rasp. Fijn in de blender, lekker laten inkoken en je hebt een heerlijke ketchup! Zo staan er natuurlijk ook recepten in dit kookboek van mayonaise en verschillende lekkere kruidenolies. 



Rozemarijn pasta
En dan de pasta; ook daarvan wordt een goed basisrecept gegeven, maar ook variaties daar op. De pasta die ik heb gemaakt uit dit boek, is de pasta met rozemarijn. Eenvoudig fijn gehakte rozemarijn toevoegen aan het pastadeeg en even laten rusten. Je hebt zo al een subtiele smaak aan je pastadeeg. Er staan ook variaties genoemd met inktvisinkt, spinazie en tomaat. Allemaal proberen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten