vrijdag 1 januari 2016

De smaak van december

December is een heerlijke familiemaand. Ik probeer extra vrij te zijn en te genieten met de kinderen thuis. Dat is ook een tijd van bijzondere recepten, echt Nederlandse recepten zoals pepernoten, speculaas, borstplaat, maar ook oliebollen en kerststollen. Heerlijk, van die gerechten die je het hele jaar door niet eet of maakt. December is toch ook altijd een hele drukke maand. De kinderen hebben op school allerlei activiteiten waar ik bij probeer te helpen. Op het werk wil je vaak dingen nog dit jaar afronden. En toch probeer ik die tijd thuis echt te gebruiken om ook die typische gerechten te maken die bij deze maand horen. Dit kookboek De smaak van december heb ik ooit gekregen, maar ik vind het echt een prima boek met alle traditionele recepten!

Kerstkransjes
Natuurlijk, eigen gemaakte kerstkransjes komen hier thuis elk jaar op tafel. Niets zo lekker als de geur van vers gebakken koekjes met amandelschaafsel. Goudbruin en lekker knapperig, ze worden hier altijd zeer gewaardeerd!






Schuimkransjes
Deze schuimkransjes zijn zo makkelijk om te maken en met weinig ingrediënten maak je een hele lading schuimpjes. Dit boek geeft een basisrecept, maar je kan er natuurlijk ook allerlei smaken aan toevoegen, bijvoorbeeld kaneel of cacao. Ik maakte ze dit keer zonder extra smaak, maar doopte ze later in de gesmolten chocola en musket. Een echte traktatie. Natuurlijk kun je ze ook leuk in de kerstboom hangen!




Kerststol met amandelspijs
Elk jaar tijdens kerstmiddag komen vrienden van ons bij ons thuis. De piek wordt in de kerstboom gehangen (de echte piek, gulden) en de glühwein warm gedronken. Daar hoort gewoon een lekker gevuld kerstbrood bij. Zo uit de oven, met de warme amandelspijs. De geur van vers gebakken brood, samen met de geur van de warme glühwein, een goed begin van de kerstdagen!




Oliebollen
De laatste jaren maak ik zelf de oliebollen. Eigenlijk heb je in deze regio twee opties: of je koopt de oliebollen van Gustaf, of je maakt ze zelf. Eerder werkte ik bij Gustaf (Hengelo) en op oudjaarsdag was het gekkenwerk met het verkopen van de oliebollen. Rijendik stonden ze te wachten op die heerlijke oliebollen. Aan het eind van zo'n werkdag voelde ik me zelf een oliebol... Nu maak ik ze het liefst zelf, gewoon omdat dat zo'n leuk werkje is en het echt het gevoel geeft van oud-en-nieuw. Op de achtergrond de Top2000 en mijn dag is goed. Dit jaar maakte ik kleine oliebollen, wat eigenlijk best een succes was. Je neemt toch sneller een klein oliebolletje dan een grote bol. Volgend jaar weer!

Appelbeignets
Bij oliebollen horen ook appelbeignets. Eigenlijk ook appelflappen, die maakte ik vroeger vaak met mijn moeder. Die is er gek op. Maar deze appelbeignets zijn ook heerlijk. Ik heb ze gemaakt met beslag van zelfrijzend bakmeel, zoals in dit kookboek. Maar ook met bladerdeeg en dan frituren. Heerlijk, na het frituren even door de kaneelsuiker halen en je hebt een heerlijk hapje!




Varkensrollade met gedroogde appeltjes en mosterd
Dit is echt een heerlijk recept, met die gedroogde appeltjes er bij. Bovendien makkelijk, want je bakt het aan en gaart vervolgens verder in de oven. Ik heb dit recept al een paar keer gemaakt. Dit jaar overigens met kalkoenrollade, wat eigenlijk minder lekker was vond ik. Ik heb de rollade niet in de oven gegaard, maar in de tajine. Dat ging perfect. Je hebt er direct een lekkere saus bij en garnituur van de appeltjes. Geef er nog een frisse salade bij met appeltjes en wat aardappelkroketjes... De foto is overigens wat rood van kleur.




Eerder maakte ik al eens de banketletter, kruidnootjes, speculaasbrokken en de bisschopswijn. Allemaal prima recepten en leuk om te maken! Een heel fijn kookboek dus, waar ik elk jaar wel weer iets anders uit maak en vaak weer hetzelfde recept!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten