zondag 31 mei 2015

Veg!

Veg! , het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol, geschreven door Hugh Fearnley-Whittingstall. Hugh is presentator van het River Cottage programma en heeft al 7 andere River Cottage boeken geschreven. Dit kookboek bevat meer dan 200 vegetarische recepten met groenten in de hoofdrol.  Het boek is ingedeeld in heerlijke hoofdstukken zoals 'Troosteten & feestjes', 'Stevige soepen' en 'Mezze & tapas'. Achterin het boek een handig overzicht van groenterecepten uit het boek die je prima kan meenemen, als lunch bijvoorbeeld naar je werk.


Als eerste maakte ik de Couscoussalade met kruiden en walnoten
Een van de pluspunten van dit boek is de prachtige fotografie. Als je de foto ziet van dit gerecht, moet je het wel maken. Nu ben ik ook dol op couscous, en zeker met heerlijk verse kruiden en groenten. Dit recept heeft heerlijke kruiden zoals komijn en venkelzaad. Heerlijke groente zoals venkel en bleekselderij en verse kruiden zoals peterselie, bieslook en dragon. Als daar vervolgens ook nog heerlijk knapperige noten door gaan, is het helemaal goed! Het is een beetje een salade wat me doet denken aan de salades van Ottolenghi.


River Cottage knoflook-platbroden
Een apart hoofdstuk over brood en zo, waaronder een mooi basisrecept voor 'magisch brooddeeg'. Ik eet graag brood bij gerechten. Stokbrood bij soep, ciabatta of crostini bij pasta, naanbrood bij Indiaas eten en ga zo maar door. Voor de beroemde knoflook-platbroden heb je 1 hoeveelheid magisch brooddeeg nodig. Dat is even een kneedwerkje, maar het rijst de kom uit! Vervolgens ga je het in kleine hoeveelheden plat rollen en bakken zonder olie of boter in de pan. Uit de pan direct besprenkelen met knoflookolie en wat zoutvlokken. Ik maakte dit brood bij de couscoussalade en had eigenlijk teveel deeg. Maar niks bleek minder waar; alle broden gingen op. Zo lekker vonden ze deze broden hier in huis. Een blijvertje dus!

Pasta met nieuwe aardappels, sperziebonen en pesto
Een traditioneel gerecht uit Liguriƫ; stevig door de aardappels en pasta maar door beperkt gebruik en de combinatie met de groenten, prima. De pesto wordt gemaakt met basilicum en peterselie en een klein beetje munt, waardoor het wat frisser van smaak wordt. De volgende keer zou ik de aardappels iets korter koken, waardoor ze wat steviger blijven. Prima gerechtje om mee te variƫren, in kruiden en groenten. Gebruik tuinbonen of groene asperges!



Risotto met tomaat en mozzarella
Oef, dit is superlekker! Eerst maak je tomatensaus, waarvan het recept ook in het boek staat. Deze intense tomatensaus is een klassieker in de River Cottage. Heerlijk door de tomaten in de oven een uur lang te roosteren met wat kruiden. Als je de tomatensaus hebt gemaakt, kun je aan de slag met de risotto. Je voegt op het laatst de tomatensaus toe, mozzarella erdoor en wat pittige rucola erbij. Ik had er als laatste heerlijke olijfolie over gedaan (van bodega Iniesta), wat het echt afmaakt.


Alle gerechten uit dit kookboek zijn heerlijk, mooi gefotografeerd en duidelijk beschreven. Bij de gerechten die ik heb gemaakt, mis ik het vlees of de vis niet. De groente doet genoeg. En er zijn nog heel veel recepten die ik wil gaan maken uit dit boek, zoals de salade van pastinaak, linzen en waterkers. Of de zomerse groentetuinsoep. En wat dacht je van al die heerlijke mezze en tapas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten